3D scan to CAD plus RV
3D scan to CAD kantelraam

soort opdracht: Reverse Engineering (Scan-To-CAD)

          Doelstelling: het verkrijgen van een precieze CAD tekening middels 3D scannen en reverse engineering van een rechter deel van een oud kantelraam mechanisme

Klant

De fabrikant van het kantelraam mechanisme, dat in de appartementen van de klant is toegepast, heeft zijn deuren al enige tijd gesloten (Fix uit Gotenburg, Zweden). De Vereniging van Eigenaren wil deze mechanismen laten namaken aan de hand van een bestaand, rechter exemplaar.

Men verzoekt GEOSCAN, het maken van een 3D scan, en het omzetten naar een 3D CAD model en tekening van het kantelmechanisme met zowel een linker als rechter exemplaar.

Het op de foto’s getoonde mechanisme is het exemplaar aan de rechterzijde van het kantelraam.

Scanproces

Het kantelraam bestaat uit slechts een zijde, en moet uit elkaar gehaald om alle delen te scannen. Dit gebeurt ook. Ieder onderdeel is gescand met de RangeVision Pro 5M scanner, en de mesh is klaar voor reverse engineering. Tevens is spray gebruikt om de metaalglans weg te nemen.

Omzetten naar CAD

Ook voor deze omzetting was gedegen Solidworks ervaring voldoende om een correct model te scheppen. Het bijgeleverde inspectie rapport liet zien dat er minimale afwijkingen en ontwerpkeuzes gemaakt moesten worden bij het modelleren van het mechanisme. Het spiegelen gebeurde in Design X, voor het linkerdeel van het mechamisme.

De CAD file gaat uiteindelijk naar school waar men via CNC de uiteindelijke mechanismen gaat produceren.