Gespecialiseerd Micro 3D Scannen Met Blauwlicht

Intro

Voor het 3D scannen van kleine glimmende (metalen) items, heeft GEOSCAN een macro 3D scanner die beschikt over het scannen met blauwlicht. De scanner is specifiek bedoeld voor kleine glimmende objecten met veel details,
zoals juwelen, munten, knopen, penningen, kleine reliefs of andere kleine objecten, die details minder dan 20 mikron groot hebben. Het scannen van deze objecten noemen we macro 3D scannen, omdat wij het subject sterk vergroten
en scannen alsof het een object van 30 centimeter is.

Blauwlicht

Blauwlicht is anders dan witlicht. In principe zal er geen principieel verschil. Practisch gezien is blauwlicht over het algemeen succesvoller in het scannen van reflecterende objecten zoals metalen munten. Dit is duidelijk te merken bij de macro scans waar minuscule verschillen, zeer grote verschillen blijken achteraf.

Micro scan setup, en object preparatie

Onze 3D Scanner is ingesteld op het scannen met ultra hoge resolutie op een zeer klein vlak. Speciale optische lenzen zorgen hiervoor, in combinatie met geavanceeerde metrologie software. Details van 10-20 mikron kunnen worden ingescand.
Niet alleen de scanner doet het werk, ook een gedegen object preparatie hoort erbij. Door jarenlange ervaring zijn wij dit meester. Sommige objecten gebruiken geen preparatie terwijl anderen dit wel nodig hebben. Een zeer dun laagje kalk-spray,
wat zich eraf laat stromen door water is voor veel metalen objecten perfect voor een perfecte 3D scan. Ook het schoonmaken hiervan gebeurt zeer gedegen met een combinatie van luchtdruk en fijnevelig water.

Resultaat

Resultaten zijn verbluffend scherpe 3D scans (10-20 micron scherp) van zeer zeer kleine objecten, of kleine objecten met fijne details. De voorwerpen die voor de hand liggen om te scannen met deze methode zijn o.a.:
1) Sieraden (ringen, hangers,..)

3D scan ring GEOSCAN
3D scan ring GEOSCAN
2) Munten en Penningen

3d scan munt skelet penning

3d scan munt skelet penning3d scan munt skelet penning3d scan munt skelet penning
3) Micro-onderdelen (bv. horloge onderdelen, micro-machine onderdelen)
4) Kleine objecten (bv. bloemknoppen, knopen, kleine dieren zoals mieren ..)

Verder met 3D scans, wat kan je ermee doen?

Een (macro) 3D scan is een basis waarmee u veel meer dingen kunt doen:
1) 3D printen. Een ring of munt kan geprint in was en vervolgens gegoten worden. Kleine metalen onderdelen van een horloge , zoals speciale radartjes, kunnen gescand en geproduceerd.
2) Reverse engineering voor redesign, het tekenen van 3D vector model (o.a. voor Solidworks, Rhino, Catia, RhinoGold etc) op basis van de scan, voor een maatvaste aanpasbare digitale representatie.
3) Frezen. De Macro 3D scans van ons zijn zo scherp en gedetailleerd dat deze moeiteloos vergroot kunnen worden. Een eenvoudig voorbeeld is een scan van een euro munt. Dit kunt u vergroten met frezen tot een euro munten van 2 meter doorsnee zonder detail verlies.
4) Control. Een ring die handgemaakt is en klaar is voor massaproductie kan vergeleken worden met een productiesample om eventuele fouten in het productieproces te herkennen.

Voorbeelden:
1) 3D scan van een muntencollectie ten behoeve van 1) reproductie (frezen, 3D printen), 2) documentatie (schade aan de munt te herleiden met behulp van de scan), 3) presentatie (virtueel museum ).
2) 3D scan van ringencollectie ter controle van productieklare samples voor massaproductie
3) vergroten van speld voor plaquette
4) vergroten van munt ten behoeve van feest.
5) 3D scannen van onderdelen van een horloge ten behoeve van productie / reparatie
6) exacte reproductie van een ring, een scan kan geprint in was en zeer gescherp gegoten in goud.zilver, etc.

7) meer mogelijkheden die u waarschijnlijk zelf kan ontdekken!
Conclusie:
Zowel voor meettoepassingen, (massa)productie-toepassingen, als documentatie en presentatie is macro 3D scannen zeer geschikt en opent het nieuwe mogelijkheden. Neem contact met ons op voor een offerte.