GEOSCAN is inmiddels een slordige 8 jaar actief op de nederlandse markt mbt tot 3D scannen, sinds 2012 is daar 3d printen bijgekomen. Het produceren middels 3D printen geeft veel nieuwe mogelijkheden, waarbij vaak om de zoveel tijd weer een nieuwe toepassing gevonden wordt. Onder andere het aanpassen van een ontwerp en het vervolgens verschalen naar een andere grootte zijn zeer bruikbare eigenschappen om 3D printen en scannen te gebruiken voor bijvoorbeeld productie van miniaturen.

Bronsgieten op basis van een 3D print

Ook zijn er indirecte voordelen en mogelijkheden door het 3d printen. Zo kunnen 3D prints gebruikt worden om bronzen eind producten mee te gieten. Voor een klant van ons hebben wij een antiek handvat gescand. Dit gebeurde met de RangeVision 3D scanner, met een hele hoge precisie. Dit werd vervolgens bijgewerkt tot een nette mesh, 3D geprint op hoge resolutie en vervolgens geproduceerd bij onze bronsgieter. Afhankelijk van de printkwaliteit is de kwaliteit van het bronzen stuk hoog. Dus als u een hoge resolutie print besteld, die geen lijnen of naden bevat en zeer veel detail, komt dit door in de bronzen vorm.

Indien de vorm niet teveel complexe vormen bevat is het mogelijk om drukzand technieken te gebruiken om het bronzen voorwerp mee te vormen. Hierdoor is de 3D print zelfs herbruikbaar voor bronsgieten. En de productie-prijs is zeer interessant. Andere beschikbare technieken bij hogere complexiteit zijn het maken van een siliconen mal (negatief), en een wassen positief. Deze wordt vervolgens in gips gegoten en volgegoten met brons, een iets duurdere benadering, maar deze techniek laat een hoge mate van complexiteit toe.

Bodyscannen en Bronsgieten, Een Eigen Bronzen Buste

Een bijkomende mogelijkheid van het produceren op deze manier, is het produceren van een bronzen hoofd of body-scan miniatuur. Al dan niet bijgewerkt op een passelijke manier. Wij digitaliseren een persoon, of hoofd van een persoon, die vervolgens bijgewerkt kan op iedere manier. Daarna wordt deze geprint, en vervolgens gegoten in brons.

Objecten scannen, aanpassen en 3D printen. Vervolgens gieten in brons

Objecten zijn tevens eenvoudig te scannen, en digitaal aan te passen (bv. merk weghalen, merk toevoegen, andere aanpassingen). De print wordt vervolgens gebruikt voor het bronsgieten. Voor een klant vans ons hebben wij ter geleide een bronzen handvat gescand, aangepast, en vervolgens geprint. Deze print was de basis van het uiteindelijke nieuwe bronzen handvat. Hoe hoger de kwaliteit van de print, hoe beter het uiteindelijke bronzen product zal zijn.

Handvat 3d geprint (rood) en gegoten in brons

Handvat 3d geprint (rood) en gegoten in brons

Massief bronzen handvat, geproduceerd door middel van 3D scannen, 3D printen en bronsgieten.

Massief bronzen handvat, geproduceerd door middel van 3D scannen, 3D printen en bronsgieten.

Tekst en andere vormen kunnen tevens toegevoegd aan de modellen.

Toepassingen van de techniek zijn: medailles, trofeeen, prijzen, bustes, kunststukken, herinnerings plaquettes.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.