GEOSCAN heeft enkele scanners en CAD-tekentalent klaarstaan om een 3D scan om te zetten naar een bruikbaar CAD bestand (Reverse Engineering).

Een 3D scan resulteert in een mesh, wat in feite een berg driehoeken is (triangles), meestal enkele miljoenen. Een mesh heeft het bestandsformaat OBJ, STL of PLY. Om een voorbeeld te geven, als wij een kubus scannen van 10x10x10cm, resulteert dit in een mesh van enkele miljoenen polygonen (triangles).
Solidworks, Catia, AutoCAD, Inventor, Rhino etc.

Een mesh kan je gedeeltelijk bewerken door te sculpten, en is verschaalbaar en printbaar. Om te kunnen (her)ontwerpen met de scan, is er een extra stap nodig om de mesh, om te zetten in een model wat bestaat uit vectoren (CAD model/ Solid). Dit gebeurt met de hand, aan de hand van GEOMAGIC Direct X. De scan wordt ingeladen, en er wordt een nieuw model getekend en ontworpen aan de hand van de scan. Dit model is maatvast (indien nodig), en in te laden in Invento, AutoCAD, Solidworks, Catia, en meer pakketten. We leveren de bstanden IGES em STEP standaard, en kunnen tevens solidworks native formaat leveren. De grotere oppervlaktes bestaan uit Nurbs.
Wat voor scans zijn er om te zetten?

 • Onlangs hebben wij bij een klant enkele grote pomphuizen ingescand, en omgezet naar een CAD bestand

 

 • pomphuis dredge 3d scan to solid - geoscanpomphuis dredge 3d scan to solid - geoscan
dredge 3d scan to solid - geoscan

Pomphuizen 3d scan to solid – geoscan

 •  Voor een klant van ons hebben wij brilmonturen scherp ingescand en omgezet naar een CAD bestand.
 • Voor een klant hebben wij een miniatuur model auto ingescand en omgezet naar een scherpe solid
 • 3d scan schaalmodel

  3D Scan miniatuur-auto

  3D Scan Schaalmodel Auto Wireframe

  Wireframe model van solid CAD model

  3D CAD Model Schaalauto

  CAD model

 •  Een emmy award hebben wij ingescand en gereverse engineered naar een solid. Het organische beeld is 1:1 omgezet naar nurbs, en de rest van het beeld is 1:1 gereverse engineered naar haarscherpe vectoren.
 • Link naar Emmy-project:solid emmy

Wat zijn de toepassingen?

Redesign vooral, 2d technische tekening. Ook het lichter maken van het model (een mesh is erg zwaar), of om een scan schadevrij tee leveren, d.w.z. een nieuw vectoren model is erg scherp en, omdat het geen scan meer is, zal het geen beschadigingen meenemen van het originele object.

Verder is toepassing vaak gebruikt naast regulier CAD tekenwerk door een tekenaar. In het geval dat de objecten te complex werder of the organisch gevormd om goed te tekenen bied scannen en reverse engineeren een uitkomst.
Wat zijn de vereisten?

De meeste subjecten zijn goed om te zetten. Vooral geometrische vormen uiteraard zijn goed een model van te maken (o.a. onderdelen, carrosserien, etc.).